Ga met jouw klas de grens over | Nieuwsgierigbrief

Ga met jouw klas... de grens over!

Nieuwsgierigbrief 26/05/2021

Vragen jouw leerlingen wel eens hoe het zou zijn om te wonen in een ander land? Of wat voor eten ze daar lekker vinden? Ze zijn vast heel nieuwsgierig. Wat als.. ze dat zelf écht zouden kunnen vragen!?


Iets waar ik heel enthousiast over ben is eTwinning.  Een Europees initiatief waarmee leerkrachten in heel Europa online met elkaar in contact kunnen komen. Je ontmoet collega's, kunt projecten samen doen én leerlingen leren elkaar kennen op een leuke en interactieve manier, hoe gaaf!


In deze Nieuwsgierigbrief lees je meer over hoe je jouw leerlingen digitaal de grens over kunt laten gaan. eTwinning leerkracht Clair vertelt over haar bijzondere ervaringen.

Direct lezen over eTwinning? Klik hier om naar de website te gaan.

Welke impact heeft eTwinning op de leerlingen in jouw klas?

Je voelt dat het bruist in de klas tijdens een eTwinning project. Zelfs kinderen die normaal erg stil zijn, volgen hun nieuwsgierigheid en stellen vragen aan de internationale klas. Ze leren Engels, burgerschap en ook anders te kijken naar zichzelf. Door internationaal contact focussen ze zich op overeenkomsten in plaats van verschillen en laten ze stereotypering los. De leerlingen waar je het niet verwacht, blinken hier uit!


Wat brengt eTwinning jou als leerkracht?

Ik ben als leerkracht enorm gegroeid door de internationale projecten. Het biedt mij een mogelijkheid om uit mijn Nederlandse setting te stappen en mijzelf te blijven uitdagen met nieuwe inzichten. Je doet veel ervaring op, geen enkele les is hetzelfde! Daarnaast is het heel leuk om samen te werken energieke buitenlandse collega’s.


Op welke manier vind je andere scholen om mee samen te werken?

eTwinning heeft een speciaal platform voor leerkrachten die zich aanmelden. Je post daarop gemakkelijk een berichtje over jouw les en leerkrachten uit andere landen sluiten dan aan. Natuurlijk kun je ook zelf reageren op ideeën en lessen! Buitenlandse leerkrachten zijn bovendien heel enthousiast om met Nederland samen te werken. 


Hoe betrek je de leerlingen bij de lessen?

Zelf ben ik Engels docent. Een bijzonder leuk project beleefde ik samen met een kunstdocente uit Engeland. We gebruikten de kunststroming ‘Het Surrealisme’ om leerlingen elkaars taal en het landelijke eten aan te leren. Iedere klas startte met een kunstwerk, om het daarna onafgemaakt door te sturen zodat de andere klas ermee verder kon gaan. De leerlingen konden, via de veilige online omgeving van eTwinning, met elkaar chatten als ze vragen hadden en stuurden elkaar foto’s van de creaties. Als extraatje stuurden we elkaar ook echt lokaal eten op via de post. Heel erg leerzaam én leuk!


Ben je nieuwsgierig geworden naar eTwinning? Aanmelden is helemaal gratis!

Bekijk de eTwinning website. Klik hier!
eTwinning Nieuwsgierig Denken
Share by: