Ben jij op zoek naar inspirerende boeken over nieuwsgierig zijn en nieuwsgierig denken? Op deze pagina vind je een lijst met boeken over nieuwsgierigheid! De lijst bevat boeken voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook op organisatie niveau. Daarnaast vind je ook boeken speciaal gericht op het onderwijs. Duik zelf in deze boeken of deel ze bijvoorbeeld in het onderwijs om jouw leerlingen nieuwsgierig te maken óf op het werk om jouw collega's nieuwsgierigheid te prikkelen. Mis je een boek in deze lijst? Stuur dan een mailtje naar jason@nieuwsgierigdenken.nl!
Ontdek meer over waarom nieuwsgierigheid zó belangrijk is...
Ontdek de kracht van nieuwsgierigheid! Niet geluk maar nieuwsgierigheid geeft ons voldoening en bevrediging in het leven. Als zaken bekend en voorspelbaar worden, dutten we in. Maar door nieuwsgierig in het leven te staan, ontdek je altijd iets anders en nieuws wat een positief effect heeft op je leven en je emoties. Todd Kashdan geeft met dit boek een nieuwe kijk op onze zoektocht naar geluk. Geluk overkomt ons niet wanneer we er naar zoeken, maar is iets wat we ervaren als we openstaan voor nieuwe ervaringen, als we in het moment leven en als we nieuwsgierig zijn naar het onbekende. Nieuwsgierigheid versterkt je relaties, verbetert je gezondheid, verhoogt je creativiteit en productiviteit. Todd Kashdan laat door middel van wetenschap, voorbeelden en oefeningen zien hoe je nieuwsgierigheid in je leven brengt.
Wat is nieuwsgierigheid? En hoe worden we nieuwsgierig gemaakt? In dit rijk geïllustreerde boek onthult Roland van der Vorst de principes achter het opwekken van nieuwsgierigheid. Het laat op een toegankelijke manier zien hoe ons denken over nieuwsgierigheid in de loop der tijd is veranderd. Het neemt de lezer mee van Aristoteles tot de allernieuwste snufjes uit de virtuele wereld. 'Nieuwsgierigheid' is een boek voor iedereen die wil weten hoe hij dagelijks nieuwsgierig wordt gemaakt en hoe hij anderen nieuwsgierig kan maken…
Intelligentie wordt meestal gezien als het vermogen om te denken en te leren, maar in een snel veranderende wereld zijn er nog andere cognitieve vaardigheden die er misschien meer toe doen: het vermogen om te heroverwegen en af te leren. Te veel mensen verkiezen het comfort van een overtuiging boven het ongemak van twijfel. Adam Grant is een expert in het veranderen van de manier waarop we denken. Met gedurfde ideeën en gedegen onderzoek laat hij zien hoe we de vreugde van ongelijk hebben kunnen omarmen, geladen gesprekken kunnen nuanceren en scholen, werkplekken en gemeenschappen van levenslange leerlingen kunnen bouwen. Als kennis macht is, is weten wat we niet weten wijsheid.
Ontdek met je persoonlijke nieuwsgierigheidhandleiding hoe je jezelf motiveert en bevlogenheid ervaart Nieuwsgierigheid is de motor van het leren, een bron van inspiratie en energie. Nieuwsgierigheid is overal, en toch kennen maar weinigen dit aangeboren mechanisme dat ongemerkt onze keuzes stuurt en onze levens vormgeeft. Danae Bodewes vertaalt theorie en praktijk van dit fascinerende onderwerp naar praktische tools, prikkelende vragen en opdrachten waarmee je jezelf en anderen kunt coachen. Al lezend ontdek je jouw persoonlijke nieuwsgierigheidhandleiding. Hiermee kun je in de meest uitdagende en saaiste situaties kansen ontdekken om jezelf te motiveren en bevlogen te leren, werken en (be)leven.
In de huidige kenniseconomie is een onderneming succesvol als er heterogene kennis wordt verzameld, geselecteerd en omgebouwd tot een voor de klant waardevolle oplossing. Volgens Willem Verbeke zijn het de nieuwsgierige leiders die het beste in staat zijn deze taken op zich te nemen en op die manier ondernemingen winstgevend(er) te maken. Een nieuwsgierig leider kenmerkt zich doordat hij openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Nieuwsgierige leiders zijn een tikje recalcitrant en kunnen paradoxaal overkomen. Aan de andere kant dwingen hun nieuwsgierigheid en capaciteit om ideeën en observaties te combineren ook respect af. Slaagt een nieuwsgierig leider daarin, dan willen mensen in de onderneming blijvend met hem samenwerken. In 'Nieuwsgierig leiderschap' lees je alles over wat een nieuwsgierig leider is. Ook kun je aan de hand van oefeningen en vragenlijsten zelf nagaan of je er een bent, en zo nee, hoe je er een kunt worden.
In Een kwestie van karakter laat Paul Tough je op een heel andere manier kijken naar opvoeding en onderwijs. Wat bepaalt of je slaagt in het leven? Heel lang dacht men dat intelligentie de doorslaggevende factor was. Een hoog IQ en goede cijfers op school zouden kinderen de grootste slagingskans geven. Paul Tough laat met verhalen van onderwijzers en onderzoekers zien dat vaardigheden als doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, optimisme en zelfbeheersing de basis vormen voor een geslaagd leven. Met vallen en opstaan ontdekten zij hoe we onze kinderen kunnen helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Wat blijkt? Een sterk karakter valt aan te leren.
Nieuwsgierigheid is een belangrijke aanjager voor leren en veranderen en voor nieuwe oplossingen en innovatie op de werkvloer. Als het lukt om nieuwsgierigheid de vrije loop te laten en plaats te maken voor nuance en twijfel, ontstaat ruimte voor leren ‘on the job’ en vernieuwing. Dit boek kan daarbij helpen. De auteurs leggen uit wat nieuwsgierigheid is, welke mechanismen nieuwsgierigheid in de weg kunnen staan in werksituaties en wat er nodig is om die te doorbreken. Ze laten zien hoe ze hun eigen nieuwsgierigheid al dan niet weten te volgen. De vele voorbeelden gaan in op hun eigen ervaringen en vragen uit de industrie, de zorg, het onderwijs en het sociale domein. Dit levert succesvolle handvatten op om nieuwsgierigheid te gebruiken voor verwondering, constructieve oplossingen, verandering en innovatie.
Kinderen kunnen in woede uitbarsten of zich juist terugtrekken bij uitdagingen, onaangename klussen of zaken waar al snel ruzie over is zoals schermtijd, huiswerk, hoe laat naar bed. Ze reageren dan reactief. Dat noemen Daniel Siegel en Tina Payne Bryson een Nee-brein-reactie. Maar je kunt je kind leren om het leven open tegemoet te treden, ook als het tegenzit. Als je het Ja-brein stimuleert, zijn kinderen nieuwsgieriger, creatiever en minder bang om fouten te maken. Ook zijn ze dan flexibeler en veerkrachtiger bij tegenslagen en lastige gevoelens. Ze handelen vanuit een duidelijk innerlijk kompas, dat ze richting geeft bij hun beslissingen en bij hun relaties met anderen.
Voor het besturen van onze maatschappij, bedrijven en organisaties worden perfectie en maakbaarheid geëist; er mag niets fout gaan. In dit boek pleit de auteur voor een herwaardering van het technische en natuurwetenschappelijke wereldbeeld waarin onzekerheid en falen wél mogen bestaan en juist de basis zijn voor vooruitgang. Denken als Einstein vereist vragen stellen, nieuwsgierig blijven, volharden, experimenteren en in alle bescheidenheid openstaan voor fouten. Daarmee is dit boek een strijdlustige oproep tegen het maakbaarheidsdenken in het bedrijfsleven en in de samenleving. Er is niets mis met het streven naar perfectie, maar het wordt tijd dat bestuurders en managers accepteren dat onzekerheid en falen onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Christiaan Schreurs heeft in binnen- en buitenland gewerkt als ingenieur, manager en consultant. Hij is bovenal ingenieur in hart en nieren. Zijn hart gaat sneller kloppen van een stoommachine en een mooie wiskundige formule.
Gehechtheid, emotionele veerkracht en nieuwsgierigheid bevorderen met de Cirkel van veiligheid. Iedere ouder wil het beste voor haar of zijn kind, maar veel ouders voelen een druk om perfect te zijn en geen fouten te maken. Ze vergeten daardoor bijna wat hun kind werkelijk nodig heeft om zich emotioneel veilig te voelen, terwijl een veilige gehechtheid de beste basis is die we onze kinderen kunnen bieden. Dit boek helpt je om op een nieuwe manier naar de band met je kind te kijken.
Van wetenschap en technologie tot het bedrijfsleven en onderwijs, nieuwsgierigheid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd.. En toch kunnen maar weinig mensen nieuwsgierigheid definiëren. Curiosity Studies brengt wetenschappers uit vele vakgebieden bijeen om niet alleen nieuwsgierigheid te definiëren, maar ook om te worstelen met de ethiek en de rol ervan in technologische vooruitgang en wereldburgerschap. Het boek bevat een verzameling van essays en onderzoeken rondom het thema nieuwsgierigheid.
In het Glijbaaneffect deelt Quin Gerritse zijn visie op onderwijs. Werken in het onderwijs is de laatste jaren steeds zwaarder geworden. Leerlingen zijn ongemotiveerd en niet geïnteresseerd in wat de docent wil vertellen. Alles wordt uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat leerlingen aan het werk gaan en goede cijfers halen. Maar gaat dat werken? Is het niet gewoon heel eenvoudig te maken, door gewoon nieuwsgierig te zijn. Zijn boek laat zien hoe zijn passie voor het onderwijs is ontstaan en wat nodig is om ook in de toekomst leerlingen nieuwsgierig te maken naar het onbekende. Het Glijbaaneffect is een autobiografisch verhaal, waarbij de glijbaan een rode draad vormt in de stappen van persoonlijke ontwikkeling.
Ben je opzoek naar nog meer inspiratie voor onderwijs? Of inspiratie voor organisaties? Bekijk dan ook eens de Instagram van Nieuwsgierig Denken.
Ontdek de kracht van nieuwsgierigheid en verwondering met Nieuwsgierig Denken! Samen met Jason Fredrick leer hoe je onze mooiste eigenschap in onderwijs en organisaties aanwakkert bij jezelf en anderen voor een leven lang leren en ontwikkelen. Voor alle leeftijden!
Inspiratiesessies, workshops en gastlessen over het nieuwsgierigheid en verwondering voor scholen en bedrijven.