De kracht van nieuwsgierigheid en nieuwsgierig denken

Leren en ontwikkelen begint bij nieuwsgierig zijn.

Iedereen wordt nieuwsgierig geboren

Dat is niet zo gek, want nieuwsgierig zijn is essentieel om te overleven. Het is een eigenschap die ons laat ontdekken en leren zodat we weten hoe we ons op jonge leeftijd moeten redden in deze grote wereld. Iedereen (ja, ook jij!) heeft ongeremde nieuwsgierigheid als kind in zich, maar niet iedereen houdt dit vast naarmate de jaren verstrijken.


Nieuwsgierige personen worden steeds nieuwsgieriger. Niet-nieuwsgierigen worden steeds minder nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid is dus een eigenschap die niet vanzelfsprekend is en niet vaststaat, maar iets dat rekbaar is en ontwikkelt -en verwaarloost- kan worden. Op elke leeftijd. Bij iedereen.

Ben jij wel eens een nieuwsgierig aagje genoemd?

Onze mooiste eigenschap wordt lang niet altijd als iets positiefs gezien. Velen zijn wel eens een nieuwsgierig aagje genoemd als ze té nieuwsgierig zijn. De koekjestrommel openen, cadeautjes stiekem bekijken onder de boom of luisteren waar een gesprek over gaat zijn namelijk alle drie ook vormen van nieuwsgierigheid.


Vanaf jongs af worden zo al verbindingen in het brein gemaakt rondom wat nieuwsgierigheid voor iemand betekent. Zo kan de één het als plezierig ervaren en de ander als boos, verlegen of zelfs stout gedrag. Willen we nieuwsgierigheid stimuleren dan is het essentieel om deze belangrijk eigenschap in een positief daglicht te stellen.


Nieuwsgierigheid is een superkracht

Het is de motor achter een leven lang leren en ontwikkelen met plezier. Wie nieuwsgierig denkt staat open voor nieuwe ervaringen. Het loslaten van eigen vooringenomenheid vormt hier de basis in. Nieuwsgierige denkers luisteren en ervaren zonder direct te oordelen en kunnen zich bewust verplaatsen in perspectieven van anderen.


De kunst van het vragen stellen beheersen is hierin het sterkste instrument. Waarom is dit zoals het is? Hoe denkt iemand anders hierover? Wat als het ook anders kan? Kwetsbaarheid, het durven toe te geven als je iets (nog) niet weet, laat de potentie zien van groei die mogelijk is. Een echte nieuwsgierige denker is oprecht geïnteresseerd in de wereld, in anderen en in zichzelf. Gretig om te leren.

Bewust nieuwsgierig zijn

Nieuwsgierig zijn is niet heel moeilijk, wel vraagt de manier waarop we nieuwsgierig zijn aandacht. We leven in een wereld waar overal om ons heen informatie te vinden is. Dat is eigenlijk niet heel veel anders dan vroeger. Wel wordt in deze tijd onze nieuwsgierigheid overal bewust heen getrokken en op de proef gesteld. Reclames, cliffhangers, spelletjes en sociale media weten als geen ander hoe je de aandacht pakt en vasthoudt. Deze passieve vorm van nieuwsgierigheid neemt veel tijd in beslag, maar leert ons vaak vrij weinig.


Echte kennis en nieuwe herinneringen worden gemaakt als we zelf actief nieuwsgierig zijn. Een vraag stellen, op ontdekking gaan of met iets nieuws experimenteren zijn vormen waar grote ontwikkelingssprongen worden gemaakt. Soms neemt passieve nieuwsgierigheid zoveel tijd en aandacht in beslag dat onze actieve nieuwsgierigheid hiervoor moet wijken. Diepgaande ervaringen maken plaats voor oppervlakkige momenten.

Leren in het nieuwsgierige proces

Zo is ook vandaag de dag bijna elk antwoord met één klik op de knop in ons handbereik. Hoe kan het dat plakband niet overal goed plakt? Wat gebeurt er als je een plant geen water geeft? Het antwoord kunnen we zo vinden. Natuurlijk fantastisch als we slechts het antwoord willen weten, maar de nieuwsgierige vraag is dan snel beantwoord.


Juist in het proces, wat soms iets langer duurt, is de echte kennis te vinden. Gedachtesprongen maken, erover praten en ook uitproberen is wat ons laat leren. Dat is wat onze hersenen aan het werk zet en waardoor we groeien. Zelfs als we niet precies weten hoe we eigenlijk tot een resultaat zullen gaan komen.

Volg je nieuwsgierigheid

Juist nieuwsgierigheid omarmen schept ook zelfvertrouwen. Het geeft kracht als we beseffen dat we altijd de mogelijkheid hebben op onderzoek uit kunnen gaan, vragen kunnen stellen en op basis van ontdekkingen de volgende stap kunnen gaan zetten. Je nieuwsgierigheid leidt je de weg en brengt je naar minder bewandelde paden. Als we vaak genoeg in aanraking komen met de kansen die nieuwsgierig zijn brengt, worden we vanzelf meer nieuwsgierig. En houden we dit vast. 

Samen maken we de wereld nieuwsgierig

Een wereld vol met nieuwsgierigen begint bij jezelf, maar is niet iets wat we afgezonderd van elkaar verwezenlijken. Nieuwsgierigheid is besmettelijk. Een oprechte vraag zet aan tot beweging. Een gedeelde verwondering leidt tot inspiratie. Een goed gesprek is het fundament voor begrip. Dit nieuwsgierigheid virus verspreiden we met elkaar.


Door vragen te stellen in plaats van antwoorden te roepen. Door elkaar aan te moedigen om nieuwe dingen te leren. Door open te staan voor een andere ideeën en waardes. Een klein beetje oprechte nieuwsgierigheid brengt een leven vol met ontdekkingen. Samen maken we de wereld nieuwsgierig.

Jason Fredrick Nieuwsgierig Denken

Jason Fredrick

Oprichter Nieuwsgierig Denken

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw organisatie of onderwijsinstelling?

Neem eens contact op.

Nieuwsgierig? Doe een aanvraag!

Share by: