


Na deze blogpost meer leren over nieuwsgierigheid en verwondering?
Uit de wetenschap is al gebleken dat in dierentuin levende mensapen niet schuw zijn van het onbekende. Dat komt vooral omdat ze zich bevinden in een veilige omgeving. 🌎 Om echt de evolutionaire geschiedenis te begrijpen moesten ze gaan kijken naar mensapen in het wild.
Met kleine experimenten probeerden ze de orang-oetans te in aanraking te laten komen met onbekende voorwerpen, zoals een rode vlag of knuffel. Ze bleken ze opzettelijk te mijden. ❌ Daarom moesten ze een andere benadering bedenken. Prikkelen met iets dat nieuw is, maar... toch bekend genoeg! Zoals een hangende boomstam in de lucht met een gat waar voedsel in werd verstopt. Dat hielp! Misschien herken je jezelf ook wel in deze voorwaarden? 😉
Het potentiële risico van het naderen van iets totaal onbekends woog voor de orang-oetans dus niet op tegen de potentiële voordelen. 🤔 Ook zagen ze dat de aanwezigheid van een soortgenoot de eigen nieuwsgierigheid vergrootte.
Dit soort onderzoeken leren ons ook enorm veel over onze eigen nieuwsgierigheid! 👏 Misschien was de sociale factor bij ons ook een belangrijke drijfveer én trokken we eerder toe naar dingen die we al een beetje kenden. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar weten we er meer van... dan kunnen we het ook beter stimuleren. Zoals bijvoorbeeld in de klas!
Over de schrijver
Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.
Bedankt voor het inschrijven voor de nieuwsbrief! In je inbox ontvang je vanaf nu de laatste weetjes en oefeningen om jouw nieuwsgierigheid een boost te geven!
Oeps, bij het versturen is iets fout gegaan. Probeer het nog eens.
Ontdek de kracht van nieuwsgierigheid en verwondering met Nieuwsgierig Denken! Samen met Jason Fredrick leer hoe je onze mooiste eigenschap in onderwijs en organisaties aanwakkert bij jezelf en anderen voor een leven lang leren en ontwikkelen. Voor alle leeftijden!
Inspiratiesessies, workshops en gastlessen over het nieuwsgierigheid en verwondering voor scholen en bedrijven.