Dag van de Nieuwsgierigheid 15 april

🌍 Dag van de Nieuwsgierigheid

Op dinsdag 15 april 2025 vieren we onze allermooiste eigenschap: nieuwsgierig zijn!

Een dag waarop scholen, organisaties en nieuwsgierigen in heel Nederland ontdekken, vragen stellen en het plezier van nieuwsgierigheid naar zichzelf , elkaar en de wereld om hen heen met elkaar delen.



Op deze pagina lees je alles over de Dag van Nieuwsgierigheid en kun je materialen vinden om invulling te geven aan de leukste dag van het jaar!

De Dag van Nieuwsgierigheid start over...

:
:
:
Dagen
Uren
Minuten
seconden

Vandaag is het de Dag van de Nieuwsgierigheid!

Blijf op de hoogte en ontvang gratis opdrachten, vragen en activiteiten om te gebruiken tijdens de dag!

Nieuwsgierigheid is de motor achter leren met plezier. Het helpt ons te ontdekken, nieuwe dingen te leren en elkaar beter te begrijpen. Het is de vonk die ons laat groeien en ons laat open staan voor het onbekende. Soms zit het in grote vragen over het universum, maar net zo goed in kleine momenten.  In de vragen die we stellen, de mensen die we ontmoeten en onze aandacht naar wat we weten en juist niet weten.


15 april 2025 staat in het teken van onze allermooiste eigenschap: nieuwsgierigheid! Een dag om stil te staan bij (en bezig te zijn met!) wat ons verwondert, vragen te stellen, te ontdekken wat ons écht prikkelt en om met frisse ogen naar de wereld, elkaar en onszelf te kijken. Of je nu op school zit, werkt of gewoon zin hebt om je nieuwsgierigheid te prikkelen: iedereen kan meedoen!


Waarom deze dag?

Iedereen is op een eigen manier nieuwsgierig! Van jong tot oud brengt nieuwsgierigheid ons letterlijk en figuurlijk in beweging. Toch nemen we in het dagelijks leven maar zelden de tijd om echt aandacht te geven aan onze nieuwsgierigheid. Vaak zijn we druk, kiezen we voor het bekende of voelen we angst voor het niet weten. Tijdens de Dag van de Nieuwsgierigheid maken we hier ruimte voor! Wat betekent nieuwsgierigheid voor jou, en voor de ander? Hoe ontdek jij het liefst nieuwe dingen? Hoe gedraag jij je als je iets heel graag wilt weten? Door meer te leren over je nieuwsgierige ik leg je de basis voor een leven lang leren met plezier!


Wist je dat 15 april niet zomaar een datum is? Het is de geboortedag van Leonardo da Vinci: één van de meest nieuwsgierige personen die ooit heeft geleefd! Op de Dag van de Nieuwsgierigheid volgen we in zijn voetsporen.


Doe mee!

Wil je met jouw klas, organisatie of team ook de Dag van Nieuwsgierigheid vieren? Dat kan op allerlei manieren: klein of groot, samen of alleen. Op deze website vind je binnenkort inspiratie, tools en kant-en-klare ideeën om nieuwsgierigheid op jouw manier te vieren.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste updates, inspiratie en kant-en-klare activiteiten voor de Dag van de Nieuwsgierigheid!

✨ Inspiratie & Activiteiten

Binnenkort verschijnen hier verschillende materialen en activiteiten om invulling te geven aan de Dag van de Nieuwsgierigheid. Voor jong tot oud. Voor onderwijs en organisaties. Laat je e-mailadres achter om updates te ontvangen rondom de allerleukste dag van het jaar!


🔎 Wist je dat... het woord ‘nieuwsgierigheid’ letterlijk betekent dat je ‘gierig’ (verlangend, gretig) bent naar het nieuwe? 'Gierig' heeft in het woord een oud-Hollandse betekenis. In de kern draait nieuwsgierigheid dus om een verlangen naar het onbekende!


🦁 Wist je dat... het gezegde ‘Nieuwsgierigheid doodde de kat’ een Engelse oorsprong heeft? Curiosity killed the cat. Wist je ook dat er een minder bekende tweede helft is? "...but satisfaction brought it back." Nieuwsgierig heeft dus ook zo een positieve kant in dit gezegde!


🧠 Wist je dat... je brein een beloningsstofje aanmaakt als je nieuwsgierig bent? Dopamine wordt geactiveerd wanneer je verwacht iets nieuws te leren of een vraag beantwoord krijgt. Nieuwsgierig zijn maakt je dus letterlijk gelukkig!

🔎 Veelgestelde nieuwsgierige vragen

  • Wat is de Dag van de Nieuwsgierigheid?

    Jaarlijks op 15 april vieren we nieuwsgierigheid in al haar vormen! Een dag waarop scholen, bedrijven en nieuwsgierige geesten in heel Nederland stilstaan bij de kracht van vragen stellen, ontdekken en verwonderen.

  • Wie kan meedoen?

    Iedereen! Of je nu een leerkracht, een organisatie, student of gewoon een nieuwsgierig mens bent—iedereen kan op zijn of haar eigen manier deelnemen.

  • Hoe kan ik meedoen?

    Simpel! Je kunt op De Dag van de Nieuwsgierigheid in je klas, op je werk of thuis een moment pakken om nieuwsgierigheid te vieren. Op deze site vind je inspiratie, vragen en ideeën om direct mee aan de slag te gaan.

  • Moet ik me ergens aanmelden?

    Nee, meedoen is helemaal vrijblijvend. Wil je graag inspiratie en updates ontvangen? Laat dan je e-mailadres achter en krijg als eerste toegang tot nieuwsgierige opdrachten, vragen en activiteiten.



  • Kan ik zelf iets organiseren?

    Ja! Hoe meer initiatieven, hoe beter. Je kunt een open evenement organiseren waar publiekelijk mensen aan deel kunnen nemen. Of organiseer bijvoorbeeld een nieuwsgierigheidssessie op je werk, een ontdekkingsles op school of een vragenrondje aan de eettafel. Alles kan!

  • Waar kan ik materialen vinden die ik kan gebruiken op 15 april?

    Op deze website delen we kant-en-klare vragen, experimenten en opdrachten. Volg ons ook op social media voor extra nieuwsgierige content!

Een andere vraag? Klik dan hier.

Over de organisator: Nieuwsgierig Denken & Jason Fredrick

Nieuwsgierig Denken, opgericht door Jason Fredrick van Eunen (1995), is dé plek om te leren over onze mooiste eigenschap: nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig zijn zit in ons allemaal. De uitdaging is juist om onze nieuwsgierigheid bewust te gebruiken en te blijven ontwikkelen. Jason Fredrick's onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren. Deze passie voor leren en ontwikkelen deelt hij op een bevolgen manier met anderen.


Met Nieuwsgierig Denken brengt hij als inspirerende spreker zijn visie over de kracht van nieuwsgierigheid en inspireert hij het onderwijs en het bedrijfsleven tot ruimte maken voor meer nieuwsgierig denken en doen. Nieuwsgierigheid was nog nooit zó leuk!

Lees meer over Jason Fredrick & Nieuwsgierig Denken

Over de organisator: Nieuwsgierig Denken & Jason Fredrick

Nieuwsgierig Denken, opgericht door Jason Fredrick van Eunen (1995), is dé plek om te leren over onze mooiste eigenschap: nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig zijn zit in ons allemaal. De uitdaging is juist om onze nieuwsgierigheid bewust te gebruiken en te blijven ontwikkelen. Ook in het onderwijs en op de werkvloer kun je door in te spelen op nieuwsgierigheid het verschil maken. Jason Fredrick's onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren. Deze passie voor leren en ontwikkelen deelt hij op een bevlogen manier met anderen.


Met Nieuwsgierig Denken brengt hij als jonge, inspirend spreker zijn visie over de kracht van nieuwsgierigheid en inspireert hij het onderwijs en bedrijven tot meer ruimte maken voor nieuwsgierig denken en doen om zo met meer plezier te laten ontdekken en leren. Nieuwsgierigheid was nog nooit zó leuk!

Lees meer over Jason Fredrick & Nieuwsgierig Denken

Dit zijn alvast de best gelezen artikelen over nieuwsgierigheid voor jou

Wat gebeurt er in je brein als je nieuwsgierig bent?
door Jason Fredrick van Eunen 3 juli 2020
Nieuwsgierigheid kan je niet op één plek aanwijzen in de hersenen. Het brein is erg complex en bestaat uit veel verschillende delen die uiteindelijk ons gedrag bepalen. Dr Gruber en zijn team onderzochten hoe nieuwsgierigheid de hersenen beinvloedt. Met één hele verassende en nuttige uitkomst aan het eind!
Waar komt het woord nieuwsgierigheid vandaan? Wat betekent nieuwsgierigheid? Nieuwsgierig?
door Jason Fredrick van Eunen 3 juli 2020
Waar komt het woord nieuwsgierigheid vandaan? Wat betekent nieuwsgierigheid? Is het nieuwsgierig of nieuwschierig? En hoe schrijf je nieuwsgierig in het Engels? Hier vind je alle informatie over het woord nieuwsgierigheid.
door Jason Fredrick van Eunen 3 juli 2020
Professor Kang en haar collega’s ontdekten dat nieuwsgierigheid zich gedraagt als een omgekeerde u-vorm (zie de grafiek iets beneden) en dat ons kennisniveau een grote invloed heeft op ons nieuwsgierig vermogen. Als we níks van een onderwerp afweten, is het heel moeilijk om daarover nieuwsgierigheid op te wekken. Je kunt het je dan niet voorstellen of de brug naar de te leren kennis is te groot om te begrijpen. Aan de andere kant, wanneer we denken veel te weten over een onderwerp voelen we ons verzadigd van informatie en zijn we minder nieuwsgierig. Kortom, we zijn over het algemeen het meest nieuwsgierig als we een klein beetje van een onderwerp afweten, maar niet te veel.

Elke dag nieuwsgierige inspiratie voor jou?

Al meer dan 8500 nieuwsgierige denkers op Instagram ontvangen wekelijks gratis ideeën over de kracht van nieuwsgierigheid in het onderwijs!

Bekijk hier de Instagram @nieuwsgierigdenken

Heb je een vraag over de Dag van de Nieuwsgierigheid?

Vragen over Nieuwsgierig Denken Nieuwsgierigheid

Share by: