


Na deze blogpost meer leren over nieuwsgierigheid en verwondering?
Wat betekent het woord nieuwsgierigheid? Laten we in het woordenboek duiken voor de definitie. In de Nederlandse vorm herken je vast het stukje ‘gierig’. In de huidige tijd heeft gierig vaak een negatieve lading. In het woord nieuwsgierigheid is dat echter niet de betekenis van gierig die we nu gebruiken. Gierig heeft hier een oude betekenis: ‘begerig naar, verlangend naar’. Wie dus nieuwsgierig is, is ‘begerig naar iets nieuws’. Hij of zij verlangt dus naar iets nieuws! Dat kan bijvoorbeeld verlangen zijn naar nieuwe kennis of naar nieuwe ervaringen.
Kun je nieuwsgierig zijn of nieuwsgierigheid ook anders noemen? Andere omschrijvingen of synoniemen van nieuwsgierigheid kunnen zijn leergierig, weetgraag, belangstellend, curieus / curiositeit, benieuwd zijn, naneuzen of vraagal.
Nieuwsgierigheid kun je ook vertalen naar het Engels. Het Engelse woord voor nieuwsgierigheid ‘curiosity’. Curiosity heeft een connectie met het Latijnse woord ‘cura’ wat ‘zorg’ betekent. Iemand die nieuwsgierig is besteedt dus veel zorg aan hetgene wat hij of zij te weten wil komen. Bijvoorbeeld door heel goed te luisteren of te kijken. Dat is de uitleg voor nieuwsgierigheid in het Engels!
Je hebt vast wel eens het begrip of de uitdrukking Nieuwsgierig Aagje gehoord! Dit nieuwsgierige spreekwoord komt uit een 17e eeuws toneelstuk. Dit toneelstuk draaide om Aeghje van Enckhysen. Aeghje was heel nieuwsgierig naar de stad Antwerpen. Ze kon met een schipper mee naar de stad. Toen ze in Antwerpen aankwamen vroeg de schipper Aeghje op het schip te wachten.
Maar... uit nieuwsgierigheid ging Aeghje toch de stad in. Ze werd aangesproken door een man met 'nichteken'. Ze dacht dat dat nichtje betekende en hij haar neef was! Naïef als ze was ging ze met de man mee. Alleen... in Antwerpen was 'nichteken' een benaming voor prostituee. Haar nieuwsgierigheid kwam haar helaas duur te staan... ze werd bestolen en moest beschaamd terug naar Enckhuysen. Vandaar... Nieuwsgierige Aeghje!
Doordat het met de nieuwsgierigheid van Aeghje niet zo goed afliep, wordt een
nieuwsgierig aagje vaak niet altijd in positieve context gebruikt. Bijvoorbeeld als iemand té nieuwsgierig is en zijn of haar neus in andermans zaken steekt.
Is het nieuwsgierig, niewsgierig of misschien nieuwschierig? Nieuwsgierigheid kan best een ingewikkeld woord zijn om te schrijven. Zit er nu wel of niet een 'u' tussen? Of is het nou met 'sch'? Wat is de juiste spelling? Nieuwsgierig wordt geschreven met een 'g' op het begin - van gierig. De 'sch' sluipt er soms in doordat de klank van nieuwsgierigheid klinkt als die van school. Maar... dus wel met een 'u' ertussen zoals in het woord nieuws. Zo schrijf je nieuwsgierigheid dus nooit meer fout.
Ben je ooit wel eens opzoek naar hoe je nieuwsgierigheid of een nieuwsgierige blik kunt uitbeelden? Het vraagteken staat vaak symbool voor nieuwsgierigheid. Maar ook bijvoorbeeld een denkwolkje of een nadenkende emoji. Soms wordt ook wel eens een onderzoekend handloep gebruikt als synoniem voor nieuwsgierig zijn.
Wil je iets uitbeelden over iets wat je eigenlijk niet zou mogen zien? Dan wordt vaak een oog door een sleutelgat gebruikt als symbool voor nieuwsgierigheid.
Rijmen op nieuwsgierigheid moeilijk? Hieronder vind je een paar voorbeelden van rijmwoorden voor jouw nieuwsgierige gedichten.
Deze woorden rijmen met nieuwsgierigheid: kwijt, spijt, strijd, tijd, glijdt, afscheid, arbeid, blijheid, schoonheid, verspreid, vrijheid, bekendheid, kwantiteit, veiligheid, mogelijkheid, duidelijkheid, prioriteit.
Deze woorden rijmen met nieuwsgierig: tierig, wierig, onplezierig, plezierig, leergierig, gierig.
Bekijk hier nog meer woorden die rijmen op nieuwsgierigheid of ontdek hier verder de woorden die rijmen op nieuwsgierig.
Dit zijn enkele spreekwoorden en gezegdes waarin nieuwsgierigheid en nieuwsgierig zijn tot uitdrukking komen:
Een hele interessante vraag! Bestaat er ook een woord voor het tegenovergestelde van nieuwsgierigheid en nieuwsgierig zijn? Iemand die bijvoorbeeld helemaal geen nieuwsgierigheid toont? Dat wordt omschreven als neofobie: afkeer voor alles wat nieuw of onbekend is, dit kan zich zelfs uiten in de vorm van angst.
Wil jij helemaal in de wereld van nieuwsgierigheid duiken? Doe dan eens mee met de online Masterclass of bekijk de website van Nieuwsgierig Denken. Of ben je opzoek naar inspirerende quotes over nieuwsgierigheid? Bekijk dan eens de Instagram pagina.
Over de schrijver
Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.
Bedankt voor het inschrijven voor de nieuwsbrief! In je inbox ontvang je vanaf nu de laatste weetjes en oefeningen om jouw nieuwsgierigheid een boost te geven!
Oeps, bij het versturen is iets fout gegaan. Probeer het nog eens.
Ontdek de kracht van nieuwsgierigheid en verwondering met Nieuwsgierig Denken! Samen met Jason Fredrick leer hoe je onze mooiste eigenschap in onderwijs en organisaties aanwakkert bij jezelf en anderen voor een leven lang leren en ontwikkelen. Voor alle leeftijden!
Inspiratiesessies, workshops en gastlessen over het nieuwsgierigheid en verwondering voor scholen en bedrijven.