De bibliotheek: een plek vol nieuwsgierigheid en verwondering!

1 juni 2024

Deze blog delen? Klik hieronder.


Een plek waar elke plank en elk boek een belofte van avontuur inhoudt, een nieuw perspectief biedt, of een onbeantwoorde vraag bevat. In een wereld waar informatie altijd slechts een klik verwijderd lijkt te zijn, blijft de bibliotheek een altijd bereikbare waardevolle schat aan kennis en verbeelding. Door simpelweg door de gangpaden te dwalen, word je blootgesteld aan een schat aan informatie over uiteenlopende onderwerpen. Menig mens zal de bibliotheek ook zo omschrijven – een verzameling van boeken – , maar inmiddels is de bibliotheek uitgegroeid tot een levendige plek waar voor ieder nieuwsgierig mens iets te vinden is.

Een centrum voor een leven lang leren

Als centrum voor een leven lang leren en ontdekken biedt de bibliotheek voor elk wat wils om nieuwsgierigheid helemaal tot bloei te laten komen. Je vindt niet alleen antwoorden op vragen die je hebt, maar ook vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Workshops, lezingen en cursussen zijn de springplank om niet alleen zelf te leren, maar vooral ook om te ontmoeten. Wat bibliotheken echt bijzonder maakt, is hun vermogen om mensen van alle leeftijden en achtergronden samen te brengen. Verbinding vanuit toevallige ontmoetingen. De bibliotheek opent de deuren voor nieuwsgierigheid naar elkaar.


In een tijd waarin veel voortdurend verandert, is deze nieuwsgierigheid een essentiële eigenschap om te koesteren. Het stelt ons in staat om te blijven leren, te groeien en ons aan te passen aan nieuwe situaties. De bibliotheek speelt een cruciale rol in het voeden van deze nieuwsgierigheid, door een omgeving te creëren waarin het verkennen en ontdekken wordt aangemoedigd en gevierd.

Volg je nieuwsgierigheid naar de bibliotheek!

Een uitstapje naar de bibliotheek is zo gemaakt. Met meer dan 750 vestigingen door Nederland is er altijd wel eentje in de buurt te vinden. Houd bijvoorbeeld de wekelijkse agenda in de gaten of loop gewoon binnen en kijk wat je vindt! Vanaf het moment dat je de deuren binnenstapt, wordt je omringd door mogelijkheden om meer te leren over jezelf, elkaar en de wereld om je heen.

Vier tips om je nieuwsgierigheid en verwondering te activeren in de bibliotheek

  1. Veel bibliotheken hebben tentoonstellingsruimtes en galerijen waar lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen. Breng een bezoek aan deze ruimtes en laat je inspireren door de creativiteit van anderen.
  2. Ben je op zoek naar een specifiek boek? Leen dan niet alleen het boek dat je wilt gaan halen, maar ook het boek dat precies tegenover jouw boek staat. Laat je verrassen door het onderwerp en wie weet vind je iets nieuws interessants!
  3. Als je geïnteresseerd bent in het leren van een nieuwe taal, zoek dan naar taaluitwisseling groepen of conversatiegroepen in de bibliotheek. Dit is een geweldige manier om je taalvaardigheden te verbeteren en nieuwe mensen te ontmoeten.
  4. Vraag aan een willekeurige aanwezige diegene favoriete boek onderwerp. Neem daar een boek van mee. Laat jezelf verrassen!



Over de auteur

Jason Fredrick van Eunen’s onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft, laat hem nooit stoppen met leren. Deze passie voor leren en ontwikkelen deelt hij met zijn initiatief Nieuwsgierig Denken op een bevlogen manier met anderen. Voor organisaties en het onderwijs geeft hij inspiratiesessies en workshops over een leven lang leren en ontdekken vanuit nieuwsgierigheid.


.

Waar wil jij

nieuwsgierigheid aanwakkeren?

Klik op jouw keuze!

Nieuwsgierigheid in het onderwijs Nieuwsgierigheid op de werkvloer


Waar wil jij nieuwsgierigheid stimuleren?

Deze blog delen? Klik hieronder.

Jason Fredrick van Eunen | Nieuwsgierig Denken

Over de schrijver

Jason Fredrick van Eunen

Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.


Schrijf je in voor de Nieuwsgierig Denken nieuwsbrief en mis geen enkele blog.

Neem contact met ons op

Anderen bekeken ook


door Jason Fredrick van Eunen 10 maart 2025
Krijgt het belang van nieuwsgierigheid prikkelen wel de aandacht die het verdient in het onderwijs?! Iedereen wil immers wel leerlingen die nieuwsgierig zijn naar de lesstof! Maar… wordt hier ook actief op ingespeeld? Hackmann en Engel (2002) zochten dit in een studie uit.
door Jason Fredrick van Eunen 10 maart 2025
"Wat zijn nu precies goede vragen om te stellen aan mijn klas?" Dat wordt vaak gevraagd in mijn workshops als we het hebben over nieuwsgierigheid prikkelen in het onderwijs. Een belangrijk component van een vraag die daadwerkelijk nieuwsgierigheid prikkelt is dat de vraag aansluit bij de belevingswereld van diegene aan wie je hem stelt. Een voor de hand liggende vraag verveelt en een ingewikkelde vraag vervreemd juist.
door Jason Fredrick van Eunen 10 maart 2025
Stel die vraag! Probeer dat experiment! Moedig jij nieuwsgierigheid wel eens aan? Of kun je zelf soms eens een klein zetje gebruiken? Een kleine aanmoediging kan inderdaad zomaar eens het verschil maken. In een onderzoek onder 200 personen vroeg onderzoeker Francesca Gino zich af wat het effect is van een nieuwsgierige aanmoeding tijdens het werk. Wat blijkt?Een klein duwtje in de rug maakt al een groot verschil
door Jason Fredrick van Eunen 10 maart 2025
Hoe reageren we op nieuwe dingen? En waarom doet de een dat liever dan de ander? Onze nieuwsgierigheid is enorm belangrijk om te leren en te innoveren. Wetenschappers gingen daarom op onderzoek uit naar de oorsprong van onze nieuwsgierigheid! Daarvoor gingen ze geen mensen bestuderen, maar... orang-oetans. Onderzoeker Caroline Schuppli. “Als we willen weten hoe deze eigenschap is ontstaan, moeten we het bestuderen bij onze naaste verwanten.”
Nog meer nieuwsgierige onderzoeken lezen